Ursprungligen låg den som en underkatalog till Psykologförbundets webbplats. Nu ville man bygga en helt egen sajt och ville absolut att den skulle vara WordPress-driven. I samband med att vi fick uppdraget hade de precis lanserat papperstidningens nya design. Vi tog därför den som riktmärke för form och typografering. Papperstidningen använder en inramning av artiklar med en prickad linje och har ett urval av fonter som deras tidningsdesigner använder. Vi plockade upp både typografi och den prickade linjen, och valde också en av deras markeringsfärger som accent.
Formgivning
Designen är givetvis responsivt utformad för att göra den tillgänglig för dator, pekdator och mobil. Här fick vi fundera lite då webbplatsen har många annonser som visas upp. En annons gjord för dator fungerar inte så bra i en mobiltelefon. Vi tog då fram en idé till hur vi kunde göra annonserna mobilanpassade. Istället för att använda jpg- och png-filer föreslog vi att det nya annonsformatet skulle vara svg-filer. Efter ett möte med NewsFactory som säljer och producerar annonserna åt Psykologitidningen fick vi klartecken på detta.
System för annonser
Webbplatsen är också kompletterad med publiceringssystem för annonserna. Förutom att man nu kan publicera annonserna genom att enkelt ladda upp svg-filerna och ange den länk som annonsen skall förses med kan man välja både placering och slutdatum. Superenkelt att sköta och praktiskt att inte behöva komma i håg att ta bort annonsen.
Typografi
Typograferingen sker via Adobe Typekit och de valda fonterna är Ingra för rubriker, Arno Pro för brödtext och Abril och Clarendon Text som alternativa rubriksnitt. Med så många fonter måste man begränsa både vikter och språkstöd nogrannt för att inte få en för tung nedladdning av fonter. Dessutom måste man se till att fonterna cachas på besökarens dator så att nedladdningen bara sker en gång. Vi har också vår vana trogen satt stopp för FOUT.
Typografiskt har vi gett redaktörerna möjligheten att enkelt skapa en anfang för att kunna gör ”tidningsdesign” i sina artiklar. Vi har också satt stöd för ligaturer i vissa lägen, så att vi behåller så mycket av tidningskänslan som möjligt. Vidare har vi utformat citat (blockquote) på samma sätt som i den tryckta tidningen.