WordPress är inte långsamt i sig, tvärtom så är det en lösning som kan hålla farten uppe och presentera en massa sidor och interaktivitet till väldigt många samtidiga användare. Det finns många stora webbplatser med oerhört många samtidiga besökare som drivs med WordPress. Dock så körs de precis som alla andra stora webbplatser oavsett Content Management System från mer kompetenta serverlösningar än vanliga dödliga har råd med. Därför när det börjar gå långsamt, skyll inte på WordPress. Att ringa supporten på ditt webbhotell lär inte heller hjälpa, de gör säkert sitt bästa för att din webbplats skall gå så snabbt som möjligt.
Det du skall göra är att se över hur din WordPress-installation är bestyckad. Det finns en massa bra åtgärder som du kan vidta, men vår gissning är att du får ut mest av en cache-lösning för din webbplats. Det finns en massa olika lösningar att tillgå för detta och vi har provat många av dem. Då resultaten varierat en del mellan de olika lösningarna tänkte vi presentera vår absoluta favorit: ZenCache.
ZenCache gör som alla cache-lösningar att den sparar en aktuell kopia av din webbplats. Denna sparade kopia skickas till besökaren istället för att MySQL och PHP skapar sidan och sedan skickar den till besökaren. Detta sparar inte bara tid vid många samtidiga besökare utan snabbar upp webbplatsen även vid lågtrafik.
Vår uppmätta upplevelse av ZenCache är att den är snabbare än alla andra lösningar vi provat. Med uppmätt menar vi att vi gjort mätserier på samma server med olika cache-lösningar installerad och sett att ZenCache uppvisar bättre resultat.
Det finns ett argument till för ZenCache, och det är att den är enklare att hantera än många andra lösningar då användargränssnittet ger tydliga instruktioner då konkurrenter är mer tekniska i sina förklaringar. Detta gör att det är enkelt att komma igång och prova sig fram under några dagar till den bästa inställningen.
En viktig inställning är hur länge en sparad kopia av en sida skall visas för besökarna innan den byts ut. Vi ställer det till allt mellan någon timme till någon dag beroende på hur ofta webbplatsen uppdateras. En webbplats som uppdateras flera gånger dagligen bör kanske inte vänta en dag på att visa de senaste nyheterna. Det är också denna inställning som kan vara en källa till missförstånd om du uppdaterat webbplatsen och beställaren vill se uppdateringen, då tar det så lång tid som du ställt in innan beställaren kan se uppdateringen. Alternativet är att be beställaren logga in i systemet och sedan surfa runt, då syns nämligen korrekt innehåll innan cachen uppdaterat sig själv.
Lämna ett svar