Många av oss har säkert en mängd traditioner som hör till våra olika högtider. För mig är det den ryska sillen, den dyker upp både till jul och midsommar hemma hos oss. Jag hittade receptet för många år sedan, det var annorlunda och gjorde mig nyfiken. Redan första gången på vårt julbord var succén ett faktum, den kompletterade på ett trevligt sätt alla de andra sillinläggningarna.
Den är enkel att tillreda då du inte behöver koka någon lag i förväg, allt du behöver är en vass kniv och en skärbräda. Ingredienserna hittar du i din lokala affär; sill, lök, saltgurka, smetana och rågbröd. Allt skärs till och varvas ner i ett lerkrus eller i en glasburk.
Ingredienser till rysk sill i kruka
- 300 g sillfiléer – Jag brukar köpa Klädesholmens inläggningssill, äkta vara då deras filéer ej kommer från Östersjön. Tips: Välj "5-minuterssill", då behövs ingen blötläggning innan.
- 1 lök – Mitt val är alltid röd lök, men med gul lök smakar det lika bra.
- 150 g saltgurka – Här brukar jag lägga ner lite energi, viss butiker har spännande gurkor från östra europa. Gladast blir jag när jag får tag i vildgurka.
- 100 g mörkt bröd – Välj ett osötat grovt mörkt rågbröd.
- 2 dl smetana – Du hittar smetana i kyldisken på både ICA och Coop. Är den slut kan du också välja crème fraîche, det går lika bra.
- Sillen skär du i små bitar
- Löken ska du skiva
- Gurkan kan du skära på diagonalen så att du får långa skivor
- Brödet smular du grovt
- Nu lägger du lager varv på varv med sill, lök, gurka, smetana och brödsmulor i en kruka eller glasburk. Låt stå kallt över natten.
- Serveras med potatis och alla andra sillar du har på julbordet.
Arbetet tar en kvart och den färdiga krukan ska stå i kylen över natten. Hållbarheten är 2 – 3 dagar, men jag lovar att den tar slut snabbare än så.