Kurs i WordPress kvällstid
WordPress-kurs för nybörjare och nästan nybörjare. Efter dina sex lektioner kommer du att själv kunna installera WordPress, säkra installationen, utforma webbplatsen, bygga en webbshop med WordPress och ha kunskaper om hur WordPress-världen hänger ihop och vilka möjligheter detta ger dig som vill använda verktyget. Kursen passar dig som vill bygga en webbplats för din egen verksamhet eller dig som vill bygga din egen blogg. Den passar också dig som är webbredaktör på ett större företag eller organisation och har kontakt med webbyrå.
Kursen hålls i Stockholm. Under sex kvällar går vi igenom kursmomenten nedan. Varje kurstillfälle varar i tre timmar, mellan klockan 18 till 21. Tempot är högre än i kursen som hålls dagtid, så du får räkna med att arbeta med fler läxor hemma mellan lektionerna. Kursledare svarar på dina frågor mellan lektionerna via epost inom 24 timmar.
KVÄLL 1 INNEHÅLL
Kursledaren presenterar sig och målet för kvällen, sedan en kort genomgång av WordPress historia. Därefter en snabb kontroll av alla elevers grundkunskaper genom handuppräckning för att hitta den lägstanivå kursledaren skall hålla för att inte utelämna någon. Direkt sedan får alla ftp-inloggning och uppgifter för att kunna ansluta till sina databaser som Xponent ställt i ordning i förväg. Detta för att alla direkt skall kunna genomföra en installation av WordPress. Efter genomförd installation går vi igenom hur en nyinstallerad webbplats ser ut och hur admin fungerar. Eleverna får göra sitt första inlägg med text och bild och vi tittar på hur man kan arbeta med utformningen av innehållet via admin.
Nu talar vi om skillnaden mellan inlägg och sidor, klargör hur WordPress ger möjlighet att använda menyer, kategorier och taggar och hur allt tillsammans utgör webbplatsens struktur. Nästa steg är att titta på hur man utformar den publika delen, alltifrån teman och deras inställningar och hur man kan ”bestycka” sidorna med olika funktioner via plugins. Här kommer vi också gå in på hur man modifierar utseendet via CSS.
Avslutningsvis går vi igenom vad vi lärt oss denna första kväll och delar ut en läxa.
SCHEMA KVÄLL 1
- Presentation/inledning
- Kunskapskontroll
- Inloggningarna delas ut
- Installation av WordPress på övningsserver
- Genomgång av våra installationer
- WordPress struktur
- Utformning, teman, plugins
- Avslutning och läxa
KVÄLL 2 INNEHÅLL
Inledningsvis berättar vi om kvällen lektion. Vi fortsätter att titta på teman, med fokus på var man hittar teman och resurser för att kunna lära sig modifiera teman för att kunna formge webbplatser efter sina egna behov.
Delar av kvällen går åt till att eleverna skall bygga varsin blogg och ge den en egen form.
Vi tittar sedan på en vanlig funktion på webbhotell, One-Click-Install, och berättar varför det är sämre än att göra installationen själv. Vi tittar också på wordpress.com för att förstå skillnaden mot en egen installation.
Slutligen en presentation av WordPress syn på Open Source och vad detta innebär för alla som använder och utvecklar för WordPress.
Som avslutning sammanfattar vi kvällen och berättar vad nästa lektion kommer att bjuda på. Läxa delas ut.
SCHEMA KVÄLL 2
- Utformning, teman, plugins forts
- Vi bygger våra bloggar
- One-Click-Install och wordpress.com
- Open Source och WordPress
- Avslutning och läxa
KVÄLL 3 INNEHÅLL
Genomgång av kvällens lektion. Som första moment går vi igenom några tekniska lösningar i form av plugins och framework som underlättar arbetet som producent, eleverna får då möjlighet att prova dessa på sina bloggar.
Vi kommer sedan att titta på webbtypografering och visar hur man kan använda webbfonter på olika sätt och vad man skall tänka på när man utformar webbplatsen typografering. Efter detta går vi igenom hur man skriver för webben, både med avsikt att göra sig förstådd och för att få bästa möjliga sökmotoroptimering.
Vårt nästa moment handlar om hur man sätter upp WordPress på ett säkert sätt för att minimera riskerna för att få webbplatsen infekterad eller övertagen, här får eleverna genomföra dessa åtgärder på sina bloggar.
Läxa till nästa lektion delas ut.
SCHEMA KVÄLL 3
- Plugins och framework
- Webbtypografering
- Att skriva för webben
- Säkerhet
- Avslutning och läxa
KVÄLL 4 INNEHÅLL
Genomgång av kvällens lektion. Vi börjar med att titta på flera olika webbplatser som använder WordPress för olika ändamål, syftet här att ge eleverna förståelse att det mesta går att bygga med vårt verktyg.
Därefter tittar vi på olika ”page builders” med fokus på Site Origin PageBuilder. Eleverna får sedan komplettera sin egen webbplats med SO PageBuilder och får i uppdrag att skapa ett antal olika sidor som drar nytta av pagebuildern. Syftet är att förstå hur man kan bygga effektiva webbplatser som hämtar olika information med hjälp av pagebuildern och olika smarta plugins och widgets.
Som avslutning sammanfattar vi kvällen och berättar vad nästa lektion kommer att bjuda på. Läxa delas ut.
SCHEMA KVÄLL 4
- Olika WordPress-drivna sajter
- Pagebuilders
- Utnyttja widgets/plugins
- Avslutning och läxa
KVÄLL 5 INNEHÅLL
Genomgång av kvällens lektion. Vi går igenom hur bildhanteringen i WordPress fungerar i praktiken för att förstå vad som händer med bilderna och hur man som producent kan påverka denna process. Vi kommer även att titta på hur ett temabyte påverkar bilderna och vad som måste göras åt bilderna vid ett temabyte.
Därefter kommer vi att titta på hur man bygger en webbshop med WordPress och WooCommerce. Visar också hur olika betalningsinlösare kopplas på en webbshop. Detta får eleverna prova på men inte helt slutföra då det tar lite längre tid utan detta arbete blir en del av läxan till sista lektionen.
SCHEMA KVÄLL 5
- Bildhanteringen i WordPress
- Vad händer vid temabyte?
- Webbshop med WooCommerce
- Avslutning och läxa
KVÄLL 6 INNEHÅLL
Genomgång av kvällens lektion. Halva kvällen ägnas åt enskilt arbete där läraren går runt och hjälper eleverna med olika problem som dessa stött på och vill få hjälp med..
Vi inleder sista halvan av kvällen med en snabb genomgång av vad vi lärt oss på lektionerna hittills, diskuterar vilka saker som eleverna ser som det mest komplicerade och får då möjlighet att förklara något igen om det behövs. Sedan får varje elev presentera sin webbplats för de andra och samtidigt berätta om vilka svårigheter man övervunnit och om de kunskaper man fått under lektionerna. Vi avslutar lektionen och berättar att ni gärna får kontakta Xponent med frågor efteråt om det är något ni behöver hjälp med.
SCHEMA KVÄLL 6
- Enskilt arbete med slutfinish elevernas webbplatser
- Vad har vi lärt oss?
- Presentation av webbplatser
- Avslutning
Kraven för att delta är relativt enkla: du tar med dig en bärbar dator (Mac eller Windows) som går att ansluta till WiFi, du skall veta vad html-kod och FTP är men behöver inte behärska det och du måste kunna avsätta minst fyra timmar av din fritid för att klara de läxor som vi ger dig mellan lektionerna.
Innan kursen startar
När kursavgiften är betald får du instruktioner av oss som anger två enkla datorprogram vi vill att du installerar på den dator du tar med dig till kursen. De program vi vill att du installerar är CyberDuck (FTP) och Brackets (kodredigering). Båda programmen är Open Source och kostar dig därför ingenting och de finns för både Mac och Windows.
Dokumentation
Alla kursdeltagare får under kursen ett kompendium i PDF-format där alla kursens delmoment finns samlade. Detta för att ni skall kunna repetera alla moment själva efteråt. Deltagarna kommer också att få inloggning till Xponents OnLine-manual för WordPress i samband med kursstarten, denna inloggning får ni behålla efter kursen.
Intyg efter kursen
Efter kursen får de deltagare som klarat alla moment ett intyg. Där redovisas kursmomenten och att kursdeltagaren deltagit och utfört allt till fullo.
Kursavgift
Avgiften för kursen är 18.500:– + moms
I avgiften ingår tillgång till kurswebb, övningsserver, kaffe eller the och smörgåsar.
Datum och intresseanmälan
Alla kursdatum och formulär för att anmäla intresse hittar du på nästa sida.