jpg, png, eps, pdf, psd, ai, gif och tiff
Alla dessa filtyperna har en sak gemensamt, de är alla framtagna för att visa grafik. Att förstå vad varje filtyp är, gör och var den ska användas är inte enkelt. Det finns för många av dem helt enkelt. Här går vi igenom de vanligaste som du stöter på när du arbetar med webb och tryck. Vi reder helt enkelt ut vilka som passar för vad.
De kan indelas i två huvudkategorier vektor- och pixelfiler.
Vektorfiler
Vektorfiler används för grafik med hög upplösning, framför allt logotyper. Det finns också andra användningsområden, som t.ex. tryckoriginal och även mer avancerad webbdesign.
En vektorfil är fil består huvudsakligen av linjer och färger som dessa linjer innesluter. De är skalbara uppåt och neråt utan skärpan förloras med ett undantag (se nedan).
Adobe Illustrator (AI)
Adobe Illustrator är ett oerhört populärt program för att skapa vektorgrafik. En ai-fil är fullt redigerbar om du öppnar den med rätt program och filtypen används för att spara designarbeten i ett redigerbart skick. En ai-fil används för att skapa andra filformat som i sin tur används på en webbplats eller i en trycksak.
Användningsområden:
- Design
- Export till olika filformat
Detta filformat är det som både tryckerier och webbyråer ofta önskar som leverans när de skall trycka respektive publicera på webben.
- Obs: PDF måste sparas från ett vektorprogram som t.ex. Illustrator för att vara en riktig vektor-PDF. Om du sparar en PDF-fil från Photoshop (som enabrt arbetar med pixelgrafik), kommer den att innehålla enbart pixelgrafik.
Användningsområden:
-
- Logotyper
- Design av trycksaker för tryck och utskrift
- För distribution av trycksaker över internet
EPS
EPS är en föregångare till PDF. Filformatet är håller på att försvinna och lever mest kvar då det finns äldre dokument som fortfarande är aktuella. Skillnaden mot PDF är att EPS har två tillkortakommanden, pixelgrafik inne i ett EPS-dokument är sparat i en faktisk upplösning och om dokumentet innehåller fonter måste EPSn levereras tillsammans med dessa fonter för att kunna användas korrekt.
Användningsområden:
- Logotyper
- Design av trycksaker för tryck och utskrift
SVG
SVG är ett relativt nytt filformat som använder bland annat XML- och CSS-kod för att beskriva innehållet. Det kan användas till allt från logotyper till interaktiv webbgrafik. Om en SVG-fil innehåller text är denna text också indexerbar av sökmotorer och därför ett första val om du är angelägen om att ha en sökmotoroptimerad webbplats.
Användningsområden:
- Logotyper
- Design för webb
- Interaktivitet för webb
Pixelgrafikfiler
JPG
JPG eller JPEG är den av alla pixelgrafikformat som har den fina egenskapen att den går att komprimera. Vad kompression är och hur den fungerar kan du läsa om på Wikipedia, fördelen är att formatet laddar snabbare på en webbplats än andra pixelgrafikformat. Om du använder för tunga filer på din webbplats påverkar det din sökmotoroptimering negativt.
Det huvudsakliga användningsområdet är fotografier och illustrationer, till webben men också för presentationsprogram som PowerPoint och Keynote.
Användningsområden:
- Fotografier och illustrationer
- Presentationsprogram
Tänk på att…
- JPG inte är ett format som lämpar sig för tryck och utskrift om du vill ha hög kvalitet
PNG
PNG-formatet är populärt då det har en egenskap som JPG saknar, genomskinlighet. Det är därför mycket vanligt på webben då det förenklar designarbetet högst väsentligt. PNG-formatet använder inte heller någon kompression och därför håller bilder sparade i detta format högkvalitet, men det betyder också att PNG-filer oftast väger mer än motsvarande JPG-filer.
Användningsområden:
- Webbdesign som kräver en transparent bakgrund
- Grafik som skall postas på sociala medier
- I viss mån kompletterande grafik i presentationsprogram
GIF
GIF-formatet är det äldsta grafikformatet i denna lista. Det har en kvalitet som gör att den står ut, det går att animera. GIF har en begränsad färgpalett och det är möjligt att skapa transparens.
Användningsområden:
- Animerad grafik med låg upplösning på webben och i sociala medier
TIFF
TIF eller TIFF är ett format som liknar JPG, men problemet med TIFF-formatet är att det ger stora tunga filer. Anledningen är ett större bitdjup som iofs erbjuder en snyggare beskrivning av bilder, men då finns det bättre och modernare format för detta (RAW).
Användningsområden:
- Inget
Källa Wikipedia
ai | eps | gif | jpg | pdf | png | psd | svg | tiff | kompression
Lämna ett svar