WordPress ger utmärkta möjligheter att skapa riktigt komplexa webbplatser. Förutom själva systemet finns det tiotusentals plugins som kompletterar webbplatser med unika lösningar för en mängd behov. Men något man snabbt lär sig är att dessa lösningar inte alltid gör exakt det man vill åstadkomma. Men det finns lösningar för detta också. Följande är en presentation av WordPress Creation Kit, en lösning för att skapa s.k. custom post types.
I det aktuella uppdraget fanns det ett krav på att skapa en evenemangshanterare för en redaktion som sitter spridd över hela Sverige. Det är sexton personer som tillhör tio olika kontor från Malmö i söder till Luleå i Norr. De lägger ut information om totalt 400 evenemang varje år med beskriving av själva evenemanget och uppgifter som tid, plats, pris och arrangörer m.m.
Försök 1 – Events Manager
Från start tittade vi på en plugin som vi framgångsrikt använt för två andra kunder. Den heter Events Manager och klarade det mesta av det vi önskade oss. Men då Events Manager även gjorde en massa saker som vi inte behövde såg vi att det skulle bli riktigt komplicerat att lära alla redaktörer att göra rätt varje gång de la upp ett nytt evenemang. Enkelt uttryckt så skulle det helt enkelt kunna bli riktigt fel, så fel att ett evenemang inte skulle visas alls på webbplatsen. Dessutom möjligheter att fylla i uppgifter som inte alls behövdes vilket skulle göra redaktörerna både frustrerade och fundersamma.
Försök 2 – WordPress Creation Kit
Att skriva en helt egen plugin som passar en enda webbplats kan man göra, men det kostar tid och därmed pengar. Men det finns genvägar till egna lösningar som gör att du kan skapa det du behöver men med betydligt mindre arbetsinsats. Sedan tidigare har Xponent en utvecklarlicens för WordPress Creation Kit. Den hade skaffats för ett kommande projekt, men det var uppenbart att med WCK kunde vi lösa det aktuella problemet.
Vi började med att skissa upp hur den färdiga evenemangssidan skulle se ut. På det sättet kunde vi bestämma vilka uppgifter som redaktörerna behövde för att skapa innehållet. Följande var vad de behövde:
- En kort pufftext som visas på webbplatsens startsida.
- En bild som illustrerar evenemanget
- En längre beskrivande text
- Arrangör
- Datum
- Start- och stopptid
- Plats
- Adress
- Kartlänk
- Pris/kostnad för att delta
- Övrig info t.ex. medtag dator, allergier el.dyl.
- Kontaktinfo
- Länk till anmälan (URL eller epostadress)
- Arrangörens underorganisation
- Underorganisationens ansvariga med kontaktuppgifter
- Dessutom möjligheter att lägga till bilder, dokument, länkar och kompletterande uppgifter
En ganska diger lista som synes och med den tog vi sikte på vårt mål; att skapa ett formulär där redaktörerna anger alla dessa uppgifter och sedan klickar på ”Publicera” för att anmälningarna skall börja komma in. Lyckades vi skulle vi få ett formulär som enbart hade de fält som krävdes, istället för Event Managers uppsjö av formulärfält och inställningsmöjligheter.
Skarpt läge med WCK
WordPress Creation Kit, WCK, har en bra dokumentation som är riktigt enkel att ta till sig. En ”knowledge base” med alla fakta för hur du skall arbeta med WCK kompletterat med instruktiva videor gör det enkelt att komma i gång.
Efter lite studier av dokumentation började vi med att skapa vår första ”post type”, Evenemang. Därefter skapade vi taxonomin (kategori) då vi vill märka varje ny post med vilket distrikt i Sverige som är arrangör. Detta för att alla evenemang skall gå att sortera efter arrangör.
Nästa steg var att skapa vår meta box som skall innehålla det formulär som redaktörerna skall fylla i med sina uppgifter. Här finns det möjligheter att skapa olika typer av formulärfält, som textfält, datumväljare, radioknappar, kryssrutor, uppladdning av filer, en wysiwyg-editor m.fl. Till varje fält kan man lägga en kortare eller längre förklarande text till vad just det fältet skall användas till. Det går helt enkelt att skapa ett riktigt prydligt och pedagogiskt formulär på detta sätt.
Nu var det dags att skapa några fejkade evenemang i systemet för att kunna provköra det hela. Det fungerade utmärkt och kändes som om att avslutningen bara handlade om att att skapa lite html-mallar för att kunna visa upp evenemangen. Det vi inte visste var att nu skulle det att bli lite mer komplicerat.
Vi skapade nu vår första html-mall och gladde oss åt resultatet. Det såg snyggt och prydligt ut med bilder och texter på rätt plats, med ett enda fel; datumen följde inte den standard vi valt för webbplatsen. Datumen visades på engelska och då i bakvänd ordning, may 4 2016 istället för 4 maj 2016. När vi inte hittade någon lösning på detta visade WCK upp en av sina styrkor, det finns en oerhört bra och kunnig support bakom systemet. Vi fick omedelbart hjälp att förstå problemet och en mall till en plugin som kunde ändra datumformatet*.
Nästa problem var lite mer komplicerat att lösa. Vi hade hela vår design klar för webbplatsen och behövde anpassa visningen av alla evenemang på flera olika sätt. Dels ville vi att passerade evenemang inte skulle visas utan arkiveras. Detta för att enbart aktuella evenemang skulle visas för besökarna. Dels ville vi ibland presentera dem med en bild, datum och säljande text en och en bredvid varandra. Ibland ville vi presentera dem i prydliga långa listor utan bild.
Här hade vi åter igen oerhört stor hjälp av den support vi fick. Det vi behövde göra gick utanför vad WCK kan åstadkomma på egen hand. För att styra upp det vi ville åstadkomma behövde vi lägga till flera filter i temats functions.php-fil. När vi var klara hade den vuxit från 132 rader till över 1000 rader och ytterligare två plugins skapats för att understödja våra presentationskrav.
Exempel på det färdiga resultatet hittar du här dfs.se
Slutsatser
WordPress Creation Kit är inte den enda lösningen på marknaden. Vi kan inte uttala oss om de andra lösningarna som finns. Dock tittade vi igenom ett antal lösningars presentationer och WCK’s upplägg kändes som det mest lättjobbade. Cozmoslabs som står bakom WCK kallar sin support för Priority Support och vi kan intyga att den gör skäl för namnet. De har inte bara svarat på våra frågor, utan kommit med riktig hjälp och till och med kunnat kosta på sig att fråga hur det hela går när vi inte hörts av på någon dag.
Vi kommer garanterat att fortsätta använda den då den ger ett utmärkt resultat och dessutom är så pass lätt att arbeta med. Gränssnittet Cozmoslabs valt följer WordPress egen standard vilket vi gillar. De resultat man kan uppnå med WCK är enastående.
*Om du skulle behöva svenska datum till ditt WCK-projekt så hittar du vår plugin här för nedladdning »
Lämna ett svar